Uprawiamy kilka rodzajów owoców: wiśnie, porzeczki, czarne maliny, śliwki, grusze, i jabłka, które są naszymi perłami w koronie. Nasza rodzina uprawia je od prawie 100 lat. Wiele zmieniło się w tym czasie. Dbamy jednak o to, by nie zmienił się smak naszych owoców i ich doceniana jakość. Uprawiamy mądrze, dlatego nasze owoce są pewne i zdrowe.
Zrównoważona produkcja żywności, w tym uprawa zdrowych i smacznych owoców wymaga poszukiwania właściwych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i technicznych. Nasze gospodarstwo sadownicze położone jest na pograniczu Mazowsza i Ziemi Świętokrzyskiej. Są to tereny nieskażone w takim stopniu jak gdzie indziej, stosowaniem agrochemikaliów. Nasze owoce uprawiamy na kilku hektarach, położonych z dala od jakichkolwiek kompleksów miejskich lub przemysłowych.

W tradycyjnej medycynie ludowej na sok z czarnej maliny stosowany jest przy przeziębieniach, infekcjach oraz by poprawić ogólną kondycję organizmu. Składniki zawarte w czarnej malinie ograniczają stany zapalne, wzmacniają naczynia włosowate,  działają przeciwnowotworowo
i bakteriobójczo: ograniczają rozwój bakterii wywołujących zapalenie płuc, wrzody żołądka czy zapalenie górnych dróg oddechowych. W owocach czarnych malin stwierdzono też związki o właściwościach przeciwzapalnych, działające podobnie jak aspiryna czy ibuprofen.  

Napar z liści, podobnie jak w przypadku malin, jest stosowany przeciwgorączkowo i pomaga walczyć z  grypą.

Owoce zawierają witaminy: C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz szereg minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Spożywanie czarnych malin bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i krążenia, a także
w profilaktyce anemii. Owoce czarnej maliny mają więcej antyoksydantów niż maliny czerwone i jeżyny.

Czarna malina jest idealna do wyrobu soków, dżemów i deserów.  Doskonała także do bezpośredniego spożycia.

Królowe polskiego lata. Zawierają duże ilości żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia , a także witaminy - C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest także pektyna, przyspieszająca trawienie i obniżająca poziom „złego” cholesterolu. Jedzenie wiśni wspomaga odtruwanie organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, a także ma bardzo dobry wpływ na płuca.

Wiśnie zawierają dużo antyoksydantów – antocyjanów, mających zbawienny wpływ na ostrość widzenia. Oprócz tego wiśnia zawiera garbniki, pektyny i inozytu, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu. Jest niezastąpiona w dietach odchudzających. Poprawia trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy, działa przeciwgnilnie i pozwala pozbyć się tłuszczu brzusznego, będącego przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dodatkowo, zwarta w wiśniach kumaryna, obniżająca krzepliwość krwi – stwarza w tego owocu niezastąpiony składnik w diecie chorych po zatorze, zawale albo udarze. Kumaryna doskonale się wchłania z… alkoholem. Dlatego tak wartościowe i mające zasłużone uznanie sią nalewki wiśniowe. Składnik ten może być stosowany w leczeniu nerwic wegetatywnych, skutecznie hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów.

Z uwagi na zawartość melatoniny, sok z wiśni jest także stosowany jako lek na bezsenność.

Oferujemy wiśnie odmiany Groniasta i Nadwiślanka.

Groniasta z Ujfehertoi - stara węgierska odmiana wiśni dużych, bordowych owocach. Bardzo soczysta. Idealna na soki, do ciast i deserów, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia i na mrożonki.

Nadwiślanka, nazywana także „odroślówką” (chroniona nazwa pochodzenia)  – stara odmiana, rozpowszechniona w regionie od Sandomierza, poprzez Ożarów do Lipska. Owoce małe, niezwykle soczyste. Idealne do bezpośredniego spożycia, mrożenia, na nastawy, nalewki i destylaty.

Owoc często występujący w polskich ogrodach, ale co ciekawe niezwykle trudno jest kupić sok 100% w naszych sklepach. Jest to powodowane bardzo dużym popytem na ten bardzo wartościowy produkt i eksportem tak owoców, koncentratów, jak i soków.

Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C (100-300 mg/ 100g), A TAKŻE witaminę B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A. Znajdziemy tu także wiele minerałów: potas, wapń, fosfor, siarkę i magnez oraz mikroelementy: chlor, żelazo, cynk, miedź, bor, jod, kobalt, molibden i mangan. Skład uzupełniają pektyny, które redukują poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy oraz spowalniając wchłanianie cukru, co jest szczególnie istotne w walce
z cukrzycą.

W porzeczce znajdziemy także kwasy fenolowe: protokatechowy, p-kumarowy, kawowy, ferulowy, chlorogenowy i neochlorogenowy i flawonoidy: katechina, epikatechina, procyjanidyny, rytyna, kwercetyna, myricetyna, kempferol i antocyjany.

W medycynie ludowej porzeczki służą jako lek na żołądek, gorączkę, a także na trudno gojące się rany, wrzody i ukąszenia owadów, stany zapalne jamy ustnej, anginę, reumatyzm, nadciśnienie, arteriosklerozę, biegunkę i kamicę nerkową.

Owoce trochę niedoceniane ze względu na swoją powszechność w polskich ogrodach. Tymczasem w medycynie ludowej wyrabiano z nich soki i wina, znając i doceniając ich właściwości zdrowotne. Czerwone porzeczki leczą i wspomagają profilaktykę układu krążenia, odpornościowego i trawiennego. Spożywanie porzeczki czerwonej jest zalecane w wielu schorzeniach, takich jak reumatyzm, kamienie moczowe, niestrawność spowodowana niedoborem soków trawiennych, niewydolność wątrobowa, schorzenia wątroby, zapalenie dróg moczowych, zaparcia, kolki, a nawet miażdżyca naczyń. Owoce te mają wysoką zawartość witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych i kwasów organicznych.

Czerwona porzeczka posiada właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Zaleca się ją do spożycia dzieciom i osobom starszym, mającym problemy z łaknieniem, ponieważ wzmaga apetyt.

Aromatyczne owoce lata i jesieni. Nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również przetwarzania. Dobrze smakują jako soki, tym lepiej jeśli ich słodycz przełamie się kwaskowatymi jabłkami i np. aronią.  Często używane jako dodatki do ciast i deserów.

Śliwki doskonale regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i zaleca się osobom mających cerę naczynkową. Wysoka zawartość witaminy C i K, wspomaga przepływ krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Owoce zawierają potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik. Mają także dużo witamin: A, C, K, E, i B6. Śliwka jest idealna tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na dżemy, powidła, do ciast i smażenia. Jest też idealna doi suszenia.  Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są właśnie śliwki suszone, ale warto pamiętać, że mają pięć razy więcej kalorii niż surowe. Śliwka ma także istotne miejsce w produkcji alkoholi, tak nisko-, jak i wysokoprocentowych.

Oferujemy śliwkę węgierkę. Owoc bardzo smaczny o jasnym miąższu, w zależności od dojrzałości – przechodzącym w żółtopomarańczowy. 

Aromatyczne owoce lata i jesieni. Nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również przetwarzania. Dobrze smakują jako soki, tym lepiej jeśli ich słodycz przełamie się kwaskowatymi jabłkami i np. aronią.  Często używane jako dodatki do ciast i deserów.

Gruszkę uważa się za owoc posiadający niewiele cennych składników (wapń, potas, magnez, fosfor). Tymczasem 1 średniej wielkości owoc pokrywa nasze zapotrzebowanie na miedź aż w 15%. Zawartość pektyn i błonnika dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Znany jest też pozytywny wpływ gruszki na samopoczucie i problemy z tarczycą, a także spadek cholesterolu. Soki i napary z gruszką i miodem skutecznie łagodzą bóle gardła.

Odmiany, które oferujemy:

Konferencja – owoc o matowej, zielonkawej skórce, brązowozłotawo ordzawionej, co często mylnie postrzegane jest jako defekt. Kształt wydłużony, wrzecionowaty. Miąższ soczysty, bardzo słodki i aromatyczny, koloru kremowego.

Gruszka doskonała tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia. Doskonale prezentuje się deserowo.

Carola – owoc o skórce w kolorze żółtozielonym, z lekkim ordzawieniem na powierzchni. Owoc soczysty, bardzo smaczny i aromatyczny.  

Gruszka doskonała tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia. Doskonale prezentuje się deserowo.

Zgodnie ze starym porzekadłem, jedno jabłko dziennie pozwala uniknąć wizyty u lekarza i coś w tym jest. Nieco marginalizowane ze względu na swoją dostępność w polskich warunkach, jabłko nadal jest najbardziej codziennym owocem.

Jabłka zawierają dużo witamin, takich jak A, E, B6 i K, kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, tiaminę,   i minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dzięki dużej zawartości błonnika, chronią jelita i zapobiegają rakowi jelita grubego, pomagają w neutralizowaniu skutków biegunki u dzieci i chorób wrzodowych u dorosłych, korzystnie wpływają także na serce i układ krążenia.

Odmiany, które oferujemy:

Gala – słodki, czerwono-pomarańczowy lub czerwony owoc o półmatowej skórce, miąższ kremowy, tekstura chrupka, soczysta. Jabłko posiada charakterystyczny zapach z waniliową nutą.

Jabłko doskonałe tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia.

Golden Delicious – słodki, żółty owoc, niekiedy z czerwonawym rumieńcem. Miąższ zwarty, biały do kremowego, tekstura chrupka, soczysta.

Jabłko doskonałe tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia.