Jabłka

Zgodnie ze starym porzekadłem, jedno jabłko dziennie pozwala uniknąć wizyty u lekarza i coś w tym jest. Nieco marginalizowane ze względu na swoją dostępność w polskich warunkach, jabłko nadal jest najbardziej codziennym owocem.

Jabłka zawierają dużo witamin, takich jak A, E, B6 i K, kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, tiaminę,   i minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dzięki dużej zawartości błonnika, chronią jelita i zapobiegają rakowi jelita grubego, pomagają w neutralizowaniu skutków biegunki u dzieci i chorób wrzodowych u dorosłych, korzystnie wpływają także na serce i układ krążenia.

Odmiany, które oferujemy:

Gala – słodki, czerwono-pomarańczowy lub czerwony owoc o półmatowej skórce, miąższ kremowy, tekstura chrupka, soczysta. Jabłko posiada charakterystyczny zapach z waniliową nutą.

Jabłko doskonałe tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia.

Golden Delicious – słodki, żółty owoc, niekiedy z czerwonawym rumieńcem. Miąższ zwarty, biały do kremowego, tekstura chrupka, soczysta.

Jabłko doskonałe tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia.