Gruszki

Aromatyczne owoce lata i jesieni. Nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również przetwarzania. Dobrze smakują jako soki, tym lepiej jeśli ich słodycz przełamie się kwaskowatymi jabłkami i np. aronią.  Często używane jako dodatki do ciast i deserów.

Gruszkę uważa się za owoc posiadający niewiele cennych składników (wapń, potas, magnez, fosfor). Tymczasem 1 średniej wielkości owoc pokrywa nasze zapotrzebowanie na miedź aż w 15%. Zawartość pektyn i błonnika dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Znany jest też pozytywny wpływ gruszki na samopoczucie i problemy z tarczycą, a także spadek cholesterolu. Soki i napary z gruszką i miodem skutecznie łagodzą bóle gardła.

Odmiany, które oferujemy:

Konferencja – owoc o matowej, zielonkawej skórce, brązowozłotawo ordzawionej, co często mylnie postrzegane jest jako defekt. Kształt wydłużony, wrzecionowaty. Miąższ soczysty, bardzo słodki i aromatyczny, koloru kremowego.

Gruszka doskonała tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia. Doskonale prezentuje się deserowo.

Carola – owoc o skórce w kolorze żółtozielonym, z lekkim ordzawieniem na powierzchni. Owoc soczysty, bardzo smaczny i aromatyczny.  

Gruszka doskonała tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na soki, do ciast i smażenia, a także do suszenia. Doskonale prezentuje się deserowo.