Śliwki

Aromatyczne owoce lata i jesieni. Nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również przetwarzania. Dobrze smakują jako soki, tym lepiej jeśli ich słodycz przełamie się kwaskowatymi jabłkami i np. aronią.  Często używane jako dodatki do ciast i deserów.

Śliwki doskonale regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i zaleca się osobom mających cerę naczynkową. Wysoka zawartość witaminy C i K, wspomaga przepływ krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Owoce zawierają potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik. Mają także dużo witamin: A, C, K, E, i B6. Śliwka jest idealna tak do zjedzenia bezpośrednio z drzewa, jak i przetwarzania. Nadaje się na dżemy, powidła, do ciast i smażenia. Jest też idealna doi suszenia.  Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są właśnie śliwki suszone, ale warto pamiętać, że mają pięć razy więcej kalorii niż surowe. Śliwka ma także istotne miejsce w produkcji alkoholi, tak nisko-, jak i wysokoprocentowych.

Oferujemy śliwkę węgierkę. Owoc bardzo smaczny o jasnym miąższu, w zależności od dojrzałości – przechodzącym w żółtopomarańczowy.