Porzeczki czerwone

Owoce trochę niedoceniane ze względu na swoją powszechność w polskich ogrodach. Tymczasem w medycynie ludowej wyrabiano z nich soki i wina, znając i doceniając ich właściwości zdrowotne. Czerwone porzeczki leczą i wspomagają profilaktykę układu krążenia, odpornościowego i trawiennego. Spożywanie porzeczki czerwonej jest zalecane w wielu schorzeniach, takich jak reumatyzm, kamienie moczowe, niestrawność spowodowana niedoborem soków trawiennych, niewydolność wątrobowa, schorzenia wątroby, zapalenie dróg moczowych, zaparcia, kolki, a nawet miażdżyca naczyń. Owoce te mają wysoką zawartość witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych i kwasów organicznych.

Czerwona porzeczka posiada właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Zaleca się ją do spożycia dzieciom i osobom starszym, mającym problemy z łaknieniem, ponieważ wzmaga apetyt.