Porzeczki czarne

Owoc często występujący w polskich ogrodach, ale co ciekawe niezwykle trudno jest kupić sok 100% w naszych sklepach. Jest to powodowane bardzo dużym popytem na ten bardzo wartościowy produkt i eksportem tak owoców, koncentratów, jak i soków.

Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C (100-300 mg/ 100g), A TAKŻE witaminę B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A. Znajdziemy tu także wiele minerałów: potas, wapń, fosfor, siarkę i magnez oraz mikroelementy: chlor, żelazo, cynk, miedź, bor, jod, kobalt, molibden i mangan. Skład uzupełniają pektyny, które redukują poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy oraz spowalniając wchłanianie cukru, co jest szczególnie istotne w walce
z cukrzycą.

W porzeczce znajdziemy także kwasy fenolowe: protokatechowy, p-kumarowy, kawowy, ferulowy, chlorogenowy i neochlorogenowy i flawonoidy: katechina, epikatechina, procyjanidyny, rytyna, kwercetyna, myricetyna, kempferol i antocyjany.

W medycynie ludowej porzeczki służą jako lek na żołądek, gorączkę, a także na trudno gojące się rany, wrzody i ukąszenia owadów, stany zapalne jamy ustnej, anginę, reumatyzm, nadciśnienie, arteriosklerozę, biegunkę i kamicę nerkową.