Wiśnie

Królowe polskiego lata. Zawierają duże ilości żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia , a także witaminy - C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest także pektyna, przyspieszająca trawienie i obniżająca poziom „złego” cholesterolu. Jedzenie wiśni wspomaga odtruwanie organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, a także ma bardzo dobry wpływ na płuca.

Wiśnie zawierają dużo antyoksydantów – antocyjanów, mających zbawienny wpływ na ostrość widzenia. Oprócz tego wiśnia zawiera garbniki, pektyny i inozytu, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu. Jest niezastąpiona w dietach odchudzających. Poprawia trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy, działa przeciwgnilnie i pozwala pozbyć się tłuszczu brzusznego, będącego przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dodatkowo, zwarta w wiśniach kumaryna, obniżająca krzepliwość krwi – stwarza w tego owocu niezastąpiony składnik w diecie chorych po zatorze, zawale albo udarze. Kumaryna doskonale się wchłania z… alkoholem. Dlatego tak wartościowe i mające zasłużone uznanie sią nalewki wiśniowe. Składnik ten może być stosowany w leczeniu nerwic wegetatywnych, skutecznie hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów.

Z uwagi na zawartość melatoniny, sok z wiśni jest także stosowany jako lek na bezsenność.

Oferujemy wiśnie odmiany Groniasta i Nadwiślanka.

Groniasta z Ujfehertoi - stara węgierska odmiana wiśni dużych, bordowych owocach. Bardzo soczysta. Idealna na soki, do ciast i deserów, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia i na mrożonki.

Nadwiślanka, nazywana także „odroślówką” (chroniona nazwa pochodzenia)  – stara odmiana, rozpowszechniona w regionie od Sandomierza, poprzez Ożarów do Lipska. Owoce małe, niezwykle soczyste. Idealne do bezpośredniego spożycia, mrożenia, na nastawy, nalewki i destylaty.