Czarna malina

W tradycyjnej medycynie ludowej na sok z czarnej maliny stosowany jest przy przeziębieniach, infekcjach oraz by poprawić ogólną kondycję organizmu. Składniki zawarte w czarnej malinie ograniczają stany zapalne, wzmacniają naczynia włosowate,  działają przeciwnowotworowo
i bakteriobójczo: ograniczają rozwój bakterii wywołujących zapalenie płuc, wrzody żołądka czy zapalenie górnych dróg oddechowych. W owocach czarnych malin stwierdzono też związki o właściwościach przeciwzapalnych, działające podobnie jak aspiryna czy ibuprofen.  

Napar z liści, podobnie jak w przypadku malin, jest stosowany przeciwgorączkowo i pomaga walczyć z  grypą.

Owoce zawierają witaminy: C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz szereg minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Spożywanie czarnych malin bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i krążenia, a także
w profilaktyce anemii. Owoce czarnej maliny mają więcej antyoksydantów niż maliny czerwone i jeżyny.

Czarna malina jest idealna do wyrobu soków, dżemów i deserów.  Doskonała także do bezpośredniego spożycia.